TITIK PERJUANGAN ORANG DULU-DULU


Ketika berkunjung ke kampung hari ini, saya sempat menyelongkar stor untuk mencari gambar-gambar lama  ayahanda untuk tujuan pembikinan buku sejarah keluarga.

Namun apa yang dicari tidak ketemu, sebaliknya perhatian saya tertumpu pada sebuah buku sejarah perjuangan USIA yang dipimpin oleh Tun Datu Mustapha Datu Harun. Saya dapati buku berkenaan banyak menceritakan perihal perjuangan beliau dan USIA suatu ketika dulu.

Saya terus mencapai kamera saya lalu mengambil beberapa gambar yang bersejarah untuk tujuan simpanan koleksi. Saya meminta ayahanda untuk menceritakan perihal gerakan dakwah USIA pada zaman kegemilangannya. Ayahanda  telah menceritakan dengan panjang lebar, dengan saya membuat kesimpulan bahawa USIA yang di pimpin oleh Tun telah berjaya mengubah senario Sabah ketika itu.

Ayaanda yang pernah menjadi aktivis USIA sekitar tahun 70`an malah pernah menjadi setiausaha USIA Bahagian Tambunan selama beberapa tahun. Beliau arif  benar serba banyak bagaimana hebatnya perjuangan para pimpinan USIA ketika itu. Beliau dengan penuh semangat menceritakan pengalaman apabila dilempar dengan telur busuk ketika berkonvoi menyampaikan dakwah (atas nama USIA) di sebuah kampung di Daerah Tambunan ketika itu. Walau bagaimanapun, semua halangan tersebut tidak sedikitpun mematahkan semangat aktivis USIA .

Sokongan beterusan daripada pimpinan atasan khasnya Tun Datu Mustapha, telah memberikan banyak dorongan dan semangat kepada para daie yang terdiri daripada pelbagai latar belakang dan jantina ketika itu. Pengislaman beramai-ramai secara serantak  di Daerah Tambunan pada tahun 1972 membuktikan betapa hebatnya USIA dan pimpinannya ketika itu.

By pustakaalghazali Posted in Dakwah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s