MENJADI PAKAR MEMBUAT LAMAN WEB


Anda mahu tergolong dalam kalangan orang yang pakar membuat laman web? Sebenarnya membuat laman web tidaklah sepayah sebagaimana dijangka. Anda cuma berusaha sedikit. Maksud saya, yang payahnya adalah bagaimana menjadikan laman web tersebut orang suka melayari.

Perkara asas yang perlu diketahui apa bila berbicara dengan laman web adalah apa itu HOSTING dan DOMAIN.

Saya simpulkan secara ringkas, HOSTING adalah tapak untuk kita membina domain. Kalau dalam gambaran mudah hosting adalah bangunan atau tapak kedai. Manakala DOMAIN adalah nama yang kita berikan pada kedai tersebut. Contohnya, nama kedai adalah Pustaka Al-Ghazali, jadi pada domainnya adalah pustakaalghazali.wordpress.com.

Hosting dan Domain perlu dibeli. Kecuali memiliki laman yang percuma seperti saya. Apa pun saya telah pun berjaya membina beberapa laman web yang hosting dan domainnya berbayar.

Apa bila kita mahu memiliki laman web sendiri maka kita hendaklah perlu memiliki perisian untuk menghantar dokumen-dokumen ke hosting.

Pada ruangan ini saya kongsi perisian yang selalu saya gunakan iaitu File Zilla yang bertindak sebagai FTP (File Transfer Protocol).

FTP

2 comments on “MENJADI PAKAR MEMBUAT LAMAN WEB

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s