AWAS H1N1


Saya bersama bersahabat saya, Tuan Haji Hassan Wahab ke Kuala Lumpur hari ini. Sebelum bertolak dari Kota Kinabalu International Airport (KKIA), kami sempat membeli sedozen topeng mulut (mask).

Isunya adalah sebagai langkah berjaga daripada penularan wabak Selsema Babi atau H1N1 yang semakin mengganas di serata dunia. Sehingga artikel ini ditulis jumlah kematian mangsa wabak ini di negara kita telah menjangkau seramai 32 orang.

Semasa berada dalam kapal terbang MAS, rata-rata penumpang mengenakan topeng ini sebagai langkah sama. Betapa kini sesuatu yang drastik perlu dilakukan untuk menyelamatkan rakyat daripada dijangkiti wabak ini.

Saya mendapati pintu masuk lapangan terbang sama ada di Kota Kinabalu mahupun Kuala Lumpur kakitangan Jabatan Kesihatan tidak lagi melakukan pemeriksaan ke atas semua penumpang sebagaimana di awal ketika dulu. (Saya tidak tahu kenapa)!

Apapun, terdengar suara kawan-kawan di luar sana menyatakan wabak ini sudah menjadi mudarat utama dan sewajarnya kerajaan mengistiharkan darurat.

Haji Hassan terpaksa menggunakan topeng demi langkah berjaga-jaga

By pustakaalghazali Posted in Pelbagai

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s