“INDA” LARAT MENUNGGU BULAN GERHANA


Bulan yang penuh

Semalam,  warga kota mahupun warga desa semuanya dalam keadaan teruja menunggu detik 12 malam sebagai tanda pertukaran tahun 2009 ke 2010.

Namun, saya seawal jam 10.00  sudah sediakan kerusi dan alat tripod kamera digital jenama Olympus di perkarangan rumah untuk merakam kalau-kalau gerhana bulan benar-benar terjadi sebagaimana yang disiarkan dalam akhbar harian pagi kelmarin. Lihat sini.

Sehinggalah jam menunjukkan 2.30 pagi tanda-tanda bulan mau gerhana masih belum ada apa-apa:(..

Oleh kerana sudah inda larat menunggu dan mata pun mau mengantuk, kenangan untuk merakam bulan gerhana terpaksa dibubarkan.

Walau bagaimana pun, sekitar jam 11 malam hingga jam 2 pagi sempat juga snap panorama bulan yang sedang mengembang penuh. SubhanaAllah!

————-

Berita Harian Online  pagi tadi dalam ruangan mutakhir menyiarkan bahawa gerhana bulan telah kelihatan sekitar jam 3.24 pagi tadi. Iaitu sejam selepas saya masuk tidur!

Nota: Saya akan usahakan untuk terus tabah dan sabar menunggu gerhana bulan akan datang.

Cahaya di kejauhan sana

Cantik

Perlahan-lahan menyembunyikan diri

5 comments on ““INDA” LARAT MENUNGGU BULAN GERHANA

  1. Ucapan Takziah utk keluarga Tok Mat bekas mentri penerangan kita suatu masa dulu yang telah kembali ke rahmatullah jam 8 pagi tadi…Inalillahiwainnalillahirojiun….
    “Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman”
    amin….

  2. salam.. ndakpa la ust.. may be bukan rezeki la tu.. =).. nntikan pada masa akan dtg.. apa2 pun.. pic yg ust amik tu cantik ba~..

  3. apa konon keistimewaan gerhana bulan selain cantik dan luarbiasa ? orang tua2 bilang bagi mereka yang mengamalkan ilmu pelik2 ..dan minat tangkal yang pelik2 , masa gerhana bulanlah dorang buat atau beramal ..

    bulan sentiasa cantik , bulan sentiasa berseri menawan , bulan sentiasa mesra menyapa kita yang sentiasa berangan menggapai bulan , apakata kalau bulan tiba2 bad mood , mogok tidak mahu keluar selama 2 bulan ?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s