PERUBAHAN PENGHAKIMAN MTQ


Pagi tadi mesyuarat mengenai perubahan penghakiman Majlis Tilawah Al-Quran telah di adakan di Bilik Mesyuarat MUIS, Tingkat 5, Wisma MUIS, Kota Kinabalu.

Mesyuarat dipengerusikan oleh Ybhg. Datuk Haji Amri A. Suratman selaku Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah.

Mulai tahun ini, Urusetia MTQ sama ada Peringkat Daerah, Bahagian mahupun Negeri akan menentukan Surah dan Lagu yang di bawa.

Berbanding tahun-tahun sudah, dimana hanya nama Surah sahaja yang ditentukan.

Ini bermaksud, Qari dan Qariah dalam semua peringkat perlu memperdengarkan bacaan berdasarkan lagu yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.

Semua Qari dan Qariah wajib melagukan bacaan dengan 4 lagu dalam tempoh 10 minit. 2 lagu yang pertama adalah wajib (mengikut apa yang ditentukan oleh penganjur) manakala 2 lagu yang terakhir adalah mengikut pilihan Qari dan Qariah sendiri.

Saya yakin perubahan ini merupakan sesuatu yang positif dalam usaha melahirkan Qari dan Qariah yang berketrampilan dalam apa juga jenis lagu.

Justeru itu, para hakim yang akan menghakimi Qari dan Qariah perlu mengetahui semua lagu yang ada agar berlaku adil pada Qari dan Qariah.

Khusyuk mendengar taklimat

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s