JALAN DIBAIKI, ELAKKAN KESESAKAN


Jalanraya dari Hospital Besar Keningau menuju ke Bandar Keningau kini giat dilebarkan. Tinjauan mendapati sepanjang jalan berkenaan penuh dengan jentera berat termasuk lori yang bertali arus menyiapkan kerja.

Sesungguhnya tindakan ini tepat pada masanya kerana jalanraya ini kerap mengalami kesesakan teruk terutama waktu pagi dan petang. Sepanjang jalanraya ini juga tempat yang kerap berlaku kemalangan dek kesesakan melampau di waktu puncak.

Meskipun jalan ini sudah dilebarkan, namun saya mencadangkan pihak berkenaan agar membaik pulih/menaik taraf beberapa jalan pintas menuju ke bandar sebagai alternatif lain mengelakkan kesesakan. Antaranya jalan daripada Kampung Toboh Laut menuju ke SRJK Yuk Yin yang mana tembus ke Medan Tamu Keningau.

Setakat ini, antara jalan alternatif untuk sampai ke bandar adalah melalui jalan pasir putih tembus ke SM Politeknik Keningau.

 

3 comments on “JALAN DIBAIKI, ELAKKAN KESESAKAN

  1. Wah…..raya nanti saya balik Keningau.Mau rasa jalan lebar ni, Usatz.
    Sudah sewajarnya jalan tersebut dibesarkan sebab ia merupakan jalan paling sesak sejak Hospital besar dibangunkan dekat Kg Toboh Baru.

  2. saya setuju cadangan ustaz…bagi saya perancangan teliti perlu untuk mengelakkan kesesakan lalulintas…penambahan lorong mmg satu alternatif yang baik untuk jangka masa panjang tapi harus diingat jalan 4 lorong sepatutnya mempunyai penghadang di tengah2 jalan untuk meningkatkan tahap keselamatan..he3

    Jalan-jalan di sabah memang patut dinaiktaraf sudah sekarang..bila ada jalan, disitu ada pembangunan…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s