BERBAKTI PADA TANAH: MOTIVASI BUAT ANAK-ANAK MUDA


7 November 2010, bersama dengan sahabat Akub dan anak buah Mohd Redhuan ke Kampung Kota Ayangan.

Sebenarnya pada hujung minggu begini, bukan senang untuk dapatkan masa dan ruang bersama-sama dengan kengkawan. Apatah lagi masing-masing punya komitmen sama ada untuk keluarga mahupun komitmen dengan lain-lain aktiviti.

Kebetulan, hujung minggu ini saya mempunyai seketika masa berjumpa dengan sahabat saya, saudara akub.

Beliau yang bertugas di Daerah Keningau merupakan sahabat saya ketika sama-sama belajar di Semenanjung dan seterusnya ketika sama-sama menuntut di seberang sana..:)

Tanpa sebarang perancangan rapi di atas kertas, dan hanya sekadar memenuhi masa lapang kami merancang memajukan sebidang tanah milik beliau yang berkeluasan seekar itu.

Orang kata, daripada belum bertanam … buat sementara waktu baik berbuat sesuatu yang kelak MUNGKIN akan mendatangkan hasil. Maka timbullah idea dan buah fikiran mengisi tanah sebidang ini dengan tanaman pokok pisang rebus.

Sebenarnya, idea ini terbit setelah mendapat suntikan semangat daripada sahabat yang memang di kenali ramai di Daerah Keningau..siapa tidak kenal dengan Tuan Haji Masmin Kadad.

Kini, usaha ini hampir berumur sebulan. ………..:) saya tunggu lapan bulan dari sekarang, apa akan jadi dengan 100 pokok pisang yang kami tanam.

……………. sahabat di luar sana ada yang mau tempah buahnya ke……:)….laaa tidak perlu beli, nanti kami bagi percuma saja bah.. tunggu lapan bulan dari sekarang!

Buat remaja belia/beliawanis di luar sana, mana-mana yang ada tanah kosong tu , usahakanlah. Tidak rugi pun..yang penting di rancang baik-baik.

One comment on “BERBAKTI PADA TANAH: MOTIVASI BUAT ANAK-ANAK MUDA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s