IBADAH QURBAN: INISIATIF BAHAGIAN DAKWAH JHEAINS DI SANJUNG


20 November 2010, hadir ke majlis Qurban anjuran Bahagian Dakwah JHEAINS dan Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat Kota Kinabalu.

Sebanyak 11 ekor lembu telah di qurbankan, dimana sebilangan besarnya disumbangkan oleh individu-individu yang dermawan di sekitar Kota Kinabalu.

Majlis seumpama ini merupakan acara tahunan Bahagian Dakwah JHEAINS sebagai salah satu wasilah memasyarakatkan jabatan ini di kalangan mereka yang kurang berkemampuan dan kurang bernasib baik.

Tahniah pada ketua bahagian ini, Hajah Zaloha Haji Ahmad serta pegawai-pegawai serta stafnya penuh dedikasi.

Pada majlis berkenaan, seramai 300 orang penerima daging qurban yang pada penglihatan saya terdiri daripada anak-anak yatim, keluarga miskin, saudara semuslim (mualaf) dan penduduk sekitar kampung petagas, kampung muhibbah dan beberapa kampung berhampiran.

Majlis penyerahan daging qurban pula disempurnakan oleh YBhg. Datuk Haji Amri A. Suratman Pengarah JHEAINS bersama Ustaz Mohd Sidik Haji Awang Adi Timbalan Pengarah JHEAINS.

Para petugas penyembelih terdiri daripada mereka yang berkepakaran dalam bidang masing-masing dan diketuai oleh Ustaz Haji Awaludin Nasiotiun dengan kerja keras ustazah Hajah Maria Hasibuan.

Pada kesempatan tersebut, dengan sedikit pengalaman yang ada..cuba membantu melapah dan mengasingkan daging daripada tulang.

Alhamdulillah, majlis tersebut berakhir pada jam 4 petang. Saya selanjutnya bertolak ke Keningau..esuknya ada majlis khatam al-Quran di SUIS Kampung Apin-Apin…-:)

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s