MAJLIS PELANCARAN KEMPEN ANTI KUTU SAMPAH SARAP PERINGKAT DAERAH TELUPID 2014


     sampah6

Alhamdulillah baru sebentar tadi selesai melaksanakan tugas sebagai tuan rumah Majlis Pelancaran Anti Kutu Sampah Sarap Peringkat Daerah Telupid 2014 bertempat di Dewan Serbaguna Pekan Telupid.

Majlis ini dirasmikan oleh Yang Berbahagia Encik Abdul Rahman Datuk Haji Kongkawang, Pegawai Pembangunan Masyarakat yang mewakili Yang Berhormat Datu Seri Panglima Michael Asang, Pembantu Menteri Kewangan Sabah merangkap ADUN N40 Labuk.

Seramai 200 orang yang terdiri daripada ketua-ketua jabatan, pemimpin-pemimpian masyarakat, pelajar sekolah dan pengusaha premis perniagaan seperti restoran, bengkel, hotel dan tamu menghadiri majlis ini.

Selain itu, seramai 30 orang pelajar yang terlibat dalam Kelab Pencinta Alam Sekitar daripada SMK Telupid telah dilantik sebagai Rakan Anti Kutu Sampah. Mereka ini akan berperanan sebagai duta kecil yang kelak akan bergerak memberi kesedaran kepada pelajar lain dan masyarakat setempat mengenai anti kutu sampah. Mereka diminta melafazkan ikrar anti kutu sampah dan sedia menjalankan tugas secara sukarela.

Pada ucapan aluan tadi, saya telah menyentuh mengenai perlunya warga daerah ini agar menitikberatkan kebersihan kerana daerah ini telah dinaikkan statusnya menjadi daerah penuh sekaligus menjadi tumpuan orang ramai termasuk pelancong.

Saya tekankan, betapa masyarakat akan menerima kesan negatif sekiranya Pekan Telupid kotor kerana mengharapkan hanya pihak Majlis Daerah sahaja yang melakukan tugasan kebersihan tanpa kesedaran pihak warganya.

Saya berterimakasih kepada Majlis Daerah Beluran kerana inisiatif menganjurkan kempen ini, dan harapan saya agar kempen ini disusuli dengan tindakan penguatkuasaan undang-undang kutu sampah yang memperuntukkan denda RM500 kepada mereka yang pengotor!

8 september 2014sampah7

sampah2sampah9sampah10

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s