Abu Al-Ghazali

“Suarakan Apa Jua Kebenaran Sekalipun Kelak Kesannya Sepahit Hempedu”

Kalam Ainul Qalam, merupakan menifestasi ruang mencetuskan idea demi kepentingan ummah. Direct To Point, juga merupakan pilihan utama dalam menjelaskan pandangan tentang apa yang berlaku dalam ruang lingkup kehidupan.

-Abu Alghazali-

44 comments on “Abu Al-Ghazali

  1. Salam, terima kasih dengan lawatan saudara ke blog in. Saya alu-alukan sumbangan fikrah dan teguran ,.Wassalam

  2. Asslamualikum us Jumain, lama tak dengar cerita , itu saja lah kali ini . lain kalilah kita berbual lagi

  3. assalamualaikum…. bagus la blog nie….
    ada blog tuk alumni SUIS… teruskan perjuangan…
    moga blog ni akan terus brkembang….

  4. Salam…apa khabar tuan…lama tak bersua. Alhamdulillah, saya baru jumpa blog tuan…haro da o cadangan ku osonong da do umbalan tokou mangaramai-ramai dakwah mamakai blog atau dakwah secara online…lohowon ngawi tambalut alumni balajar do blog…sya sedia beri tunjuk ajar secara percuma..ponsikou

    • Terima kasih dengan saranan sahabat saya Cikgu Mustafa Malisin yang juga merupakan anak didik Tuan Guru Haji Ahmad Darbi Lubis. Cadangan untuk menyebar luaskan ilmu blogging pada Alumni SUIS Tambunan satu cadangan yang baik dan perlu di ambil perhatian segera. Saya menghargai cadangan sahabat. Kami akan usahakan secepat mungkin.

  5. setuju , sangat menyokong ..

    lihatlah sekeliling , dalam ribuan Blog yang ada , berapa kerat blog yang membincangan Islam , yang memperkatakan tentang dakwah ?? kenapa kita tidak menggunakan kesempatan dan kemudahan ini untuk Islam ?
    saudara2 buatlah apa yang perlu dan patut , Insyaallah saya tetap menyokong dan memberi idea yang sepatutnya ..

    apapun , harus ada publisiti , sampaikan kepada rakan2 kita yang lain ..

  6. assalamualaikum w.b.t sy jga sgt menyokong blog ini,,kerana tidak banyak blog yg mengutarakan tentang isu2 yG berkaitan dengan islam…

    “TERUSKAN USAHA,SEBARKAN DAKWAH”

  7. Assalamualaikum.100% disokong,InsyaAllah.klw ditambah dgn paparan kisah atw kjadian alam yg luar biasa ( bnyak dipaparkn mlalui internet)/isu hangat(setempat) yg brlaku disekitar kita ,ex: skim pelaburan cepat kaya@riba/perubatan kampung@tradisional dn sihir dan minda org kita/kepercayaan tahyul@hantu/dll yg brkaitan dgn akidah, digarab dgn hujah@dalil utk mngulas keadaan@isu tersebut mngkin bleh menarik minat pngunjung blog sekaligus disamping mmbantu mmbuka minda org kita yg sentiasa terlupa dn sukar mmbanding antara yg hak dan yg batil.Wallahu’alam.

  8. Salam.Hebat dan mengkagumkan blog ini.Saya sokong 100% atas perjuangan Tuan.
    “TERUSKAN USAHA DAN TERUSKAN PERJUANGAN DAKWAH ISLAMIAH”

  9. Saudara Ust. Jumain,

    Terus dan Teruskan Usaha Murni Berdakwah melalui Blog.
    Langkah Saudara adalah TEPAT dan BETUL di Era IT Masakini.

    Walaupun Blog Saudara baru setahun jagung,
    pengisiannya begitu padat dengan berita berita semasa di sekitar Sabah,
    terutamanya berkaitan Dakwah.

    Insyallah, akan ramai nanti yang membantu Saudara meneruskan niat murni ini. Tahniah di Ucapkan.

  10. apakata ..kita sama2 bantu saudara Ust Jumain cari tajuk , perkara , isu yang patut diketengahkan ,

    dengan ini akan lebih bermakna sokongan kita , tanggungjawab ini bukan diatas bahu dia seorang , tapi keatas semua kita ..

    dengan doa pun bagus juga , doakan semoga saudara kita ini mendapat lebih banyak dan hebat idea , doakan kesihatannya , keselamatannya ..

  11. Salam..

    Syabas dan tahniah untuk blog seperti ini.

    Sekurang-kurangnya saudara telah memulakan sesuatu yang baru bagi tetapan warga kita khususnya Tbn dan amnya Malaysia melalui blog ini.

    Teruskan usaha, saya doakan untuk kejayaan saudara.

  12. Tuan ..

    apa pun , rajin2lah buka rumah tuan ni …buka tiap hari kalau boleh , manatahu ada isu baru , ada hal yang ingin diutarakan oleh rakan2 lain ..

    kadang2 dorang tertunggu2 respon dari empunya rumah juga ..[ saya tau tuan sibuk ..jangan marah aaa ]

    • InsyaAllah tuan, cuma tatkala berada di kampung maybe nda dapat update sebab tiada line…

      Apa pun saya akan cuba sebaik mungkin.

  13. boleh tidak tuan2 kemukan cadangan kelas Tahfiz di Tambunan ? tenaga pengajar saya pasti pihak yang berkenaan tahu mana tempat untuk cari ..

    setakat ini , belum pernah wujud kelas tahfiz di Tambunan dan belum ada orang kita khasnya yang betul2 hufaz ..kalau ada seorang dua pun syukurlah , buat secara berperingkat , untuk peringkat yang lebih tinggi baru hantar pigi kk ..

    • Setakat ini belum ada cdgn buat tahfz class di Tambunan, namun boleh difikrkan seseriusnya juga.

      Setakat ini di kk saja, sebab tempat pun masih banyak. Lagi selesa dan tanggungan sepenhnya oelh kerajaan.

  14. Assalamualaikum,

    Saudara,
    Pertama Sekali saya berterima kasih diatas ucapan takziah saudara kepada Ayahanda dan keluarga Abbas Arsat yang telah kembali ke rahmatullah pada 22hb.Dis.2009 yang lalu. Blog ini juga dapat membantu penyebaran khabar tesebut kepada mereka yang mengenali ayahanda.
    Semoga segala usaha di blog ini akan berterusan untuk kebaikan ummah.
    Selamat maju jaya untuk saudara.

    Wasallam.

  15. Teruskan…… dah bertahun sya nantikan blog seperti ni..Alhamdullilah dah jumpa teruskan……semoga ianya memberi manafaat bagi kita semua……InsaALLAH sya menyokong dari belakang…..

  16. Salam..Apa khabar sahabatku…
    Saya amat bangga dengan penampilan blog saudara yg berbentuk dakwah..
    Dakwah itu sangat halus, penuh seni, dan sangat terperinci.Ia boleh lahir dari lisan, fikiran, doa, perbuatan dan sebagainya.Teruskan dan berusahalah kearahnya.

    • W.salam. Alhamdulillah.
      Sahabat Riesham, teman seperjuangan di SUI dulu.
      Terimakasih dengan dorongan untuk saya terus menulis.

  17. Salam…untuk renungan sahabatku..
    Di antara kejayaan akhirat, kekal tanpa pupus, kaya tanpa miskin, hormat tanpa hina dan bahagia tanpa duka.Inilah anugerah Tuhan kepada orang2 yg berdakwah dan beriman.

  18. tahniah dan syabas kpd penulis blog Pustakaalghazali.sampaikan salam kpda Ust.Mohd.Abidin di SMU Tambunan ya.

  19. teruskan pjuangan ust utk mmpluaskn n mmperkmbangkn web ini,ngn web ni kita boleh mmbina ukhuwah kita jauh n dekat,,kpd teman2 marilah kita bersama2 bsatu hati menegakkn kbnaran n mmpkmbngkan daqwah khususnya tanah pomogunan tokou

  20. Seminar terbuka HTM siri jelajah mlysia.
    ‘Selamatkn Dunia Dgn Khilafah’
    Tempat:Msj Daerah Sndk (Dwan VIP)
    Tarikh: 23/5/10 (Ahad)
    Masa: 7.30pg-12.00tghri
    ~msuk percuma~

  21. semoga saudara di berkati ilahi di atas blog ini…yg begitu bermakna demi untuk kepentingan umah…sya sukalah dng blog ini…logot logoton tokou mongoi tombului kobpianian islam id kampung di awu kopio koilo pingkuro islam di totopot?…omilo nopo daa nga insamakan tokou yolo..tapi untuk mendekati mereka perlulah berperingkat-peringkat…dan berterusan supaya mereka tidak rasa tersisi…secara tidak langsung mereka di hargai…

  22. salam………….baru sekarang dapat baca blog awak…memang bagus.dan bermanafaat…………jarang juga saya lihat kawan-kawan membicarakan tentang hal berkaitan agama…termasuk saya sendiri yang agak daif pasal ikkhuwwah islamiah…..saya suka sangat…bila dah baca blog awak baru saya sedar yang saya dulu pernah berada di alam ini namun sudah jauh ketinggalan…saya berharap dengan pengisian blog awak dapat menampal balik ilmu saya yang dah lama saya abaikan suatu masa dahulu…nampaknya saya kena tambahkan balik perjuangan saya yang tertinggal suatu ketika dahulu….salam mesra dari saya….ibtisam..negeri sembilan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s